Jeroen Dingemans

kosten

Wat kost een huis bouwen? En een architect?

 

bouwkosten

De bouwsom van een woning wordt beïnvloed door vier factoren. Factor 1 beïnvloedt de prijs het meest. Daarna komen 2, 3 en 4. Hieronder staan ze uitgelegd. Wil je slim omgaan met je budget? Dan kijk ik graag samen met je naar slimme oplossingen, juist in de eerste fasen. En let op: ieder huis is een uniek ontwerp en heeft een eigen prijs. Schakel daarom op tijd een kostendeskundige in.

Hier komt een foto van Jeroen in de studio of buiten

Hier komt een foto van Jeroen in de studio of buiten


factor 1
grootte van de woning

Het totale volume bepaalt in grote mate de prijs. De meeste mensen willen hier niet op beknibbelen, dat is begrijpelijk. Maar als je de kosten van je woning in de hand wilt houden, is het belangrijk om goed over de grootte en de plattegrond na te denken.

  • Hoe kunnen we loze ruimte zoveel mogelijk beperken?

  • Hoe gaan we slim om met verkeersruimte?

  • Hoe kan een kleine ruimte toch groot aanvoelen?

  • Kunnen we meerdere woonfuncties in één ruimte realiseren?


factor 2
vorm & complexiteit

De schil van een woning bepaalt voor een belangrijk deel de prijs. Met de schil bedoelen we hier de buitenkant van de woning. Hoe groter en complexer de schil, hoe duurder het gebouw. Dat begint bij het kiezen van een slimme vorm voor het vloeroppervlak en de plattegrond. Want een vierkant heeft een kleinere omtrek dan een rechthoek, bij hetzelfde oppervlak.


factor 3
openingen

Hoe ga je dan slim om met ramen en deuren? Als je binnen en buiten in elkaar wilt laten overvloeien, zijn grote ramen een must. Een lichte woning is voor veel mensen heel belangrijk en helpt bij het groter laten lijken van een ruimte. We kiezen er daarom vaak voor om meer grote ramen te gebruiken, dan bijvoorbeeld de woning te vergroten. Dit werkt kostentechnisch veel beter.


factor 4
materiaalgebruik

Veel mensen denken dat ze op materiaalgebruik veel kunnen besparen. In de praktijk blijkt dat op de factoren hierboven veel meer winst valt te behalen. Als je daar slimme keuzen maakt, kun je hier wat vrijer kiezen. Dat geeft in het eindresultaat vaak net dat beetje extra finesse, zonder dat je budget uit de hand loopt.

  • Welke materialen kies je voor de buitenkant van je woning? Bakstenen of hout? Rieten kap of pannen?

  • Aan welke onderdelen wil je graag iets extra’s uitgeven? Een maatwerk voordeur, een open trap, een moderne zinken dakgoot.

  • Welke wensen heb je voor de afwerking binnen? Een eenvoudige oplossing kan heel mooi zijn.

  • Alle onderdelen van de woning spelen een rol: keuken, sanitair, tegels…


kosten van de architect

Ik werk zoveel mogelijk met vaste tarieven. Voor de helderheid. We delen het werk op in drie fasen: schetsontwerp, definitief ontwerp en bouwbegeleiding.

Hier komt een foto van Jeroen aan het werk - liefst in de meetingruimte of aan het tekenen

Hier komt een foto van Jeroen aan het werk - liefst in de meetingruimte of aan het tekenen


fase 1: het schetsontwerp & voorlopig ontwerp

In deze fase maken we het ontwerp van je woning. Van het eerste idee tot een 3D-visualisatie en tekeningen voor de welstandscommissie.

Deze fase kost € 7.500,-. Dit is inclusief de garantie op een akkoord van de welstandscommissie.


fase 2: het definitief ontwerp

We maken de tekeningen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Met onder andere: tekeningen op schaal van 1:100, detaillering, een voorstel voor materialen en kleuren, een funderingsplan en milieuberekeningen.

De kosten van deze fase zijn € 7.000,- tot € 9.000,-. De prijs is afhankelijk van de omvang en complexiteit van je woning. De prijs is inclusief de garantie op een omgevingsvergunning.


fase 3: begeleiding tijdens de bouw

We kunnen je geheel ontzorgen tijdens de bouw van je woning. Je kunt ons als vraagbaak inschakelen. Je kunt ook zelf een bouwbegeleider kiezen. Voor deze fase geldt daarom een prijs in overleg.DNR 2011 geldt voor al mijn projecten. Alle prijzen zijn exclusief 21% btw. Meer weten over de kosten van een huis? Kijk op dan bijvoorbeeld op verbouwkosten.com.


KD20170902-047.jpg

wil je renoveren?

Hier een kort stukje over verbouwen en de mogelijkheden met een doorlink naar het renovatie portfolio.